Actueel

Het is de bedoeling om op korte termijn over te gaan van het huidige RI&E-systeem bij Mensely...
22/11/2019 - lees meer >

In januari/februari 2020 zullen na de eerste Branche RI&E bijeenkomst, nog een aantal...
13/11/2019 - lees meer >

In de zoetwarenbranche is afgesproken dat de werkgever de RI&E na maximaal drie jaar actualiseert. Ook stelt hij ieder...

Bekijk het antwoord

Het uitvoeren en toetsen van de RI&E hangt af van de grootte van het bedrijf en het soort RI&E-instrument dat...

Bekijk het antwoord

Wat wordt verstaan onder een ‘arbeidshygiënische strategie’?

Werkgevers moeten volgens een arbeidshygiënische strategie de veiligheid en gezondheid van werknemers beschermen. De arbeidshygiënische strategie is een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen voor risico’s. Hierbij wordt allereerst naar de bron van het probleem gekeken. Als daar niets aan kan worden gedaan, zijn andere maatregelen mogelijk.
De arbeidshygiënische strategie ziet er als volgt uit:

  • Bronmaatregelen: Een werkgever moet een risico zoveel mogelijk aanpakken bij de bron, en zo het risico helemaal wegnemen.
  • Collectieve maatregelen (technisch): Als bronmaatregelen niet mogelijk zijn of een bronmaatregel niet het gehele risico wegneemt, moet de werkgever collectieve maatregelen nemen om risico’s te verminderen.
  • Individuele maatregelen (organisatorisch): Als collectieve maatregelen niet kunnen of ook (nog) geen afdoende oplossing bieden, moet de werkgever proberen het risico voor individuele werknemers te beperken.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen: Als de bovenste drie maatregelen onvoldoende effect hebben, moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking stellen, zoals gehoorbescherming. De werkgever moet toezicht houden op het gebruik ervan, maar werknemers zijn natuurlijk verplicht om de beschermingsmiddelen te gebruiken en de instructies daarvoor op te volgen.

 

Meer informatie over de over de rie kunt u hieronder vinden.