Actueel

Per 1 april 2022 is de RVU-regeling (ook wel “zwaar werk regeling”) in werking getreden...
08/04/2022 - lees meer >

Het systeem voor de RI&E, het AMS, is in een nieuw jasje gestoken. Deze modernisering die in de...
16/12/2021 - lees meer >

In de zoetwarenbranche is afgesproken dat de werkgever de RI&E na maximaal drie jaar actualiseert. Ook stelt hij ieder...

Bekijk het antwoord

Het uitvoeren en toetsen van de RI&E hangt af van de grootte van het bedrijf en het soort RI&E-instrument dat...

Bekijk het antwoord

Hoe zwaar mag bij ons bedrijf getild worden?

Tillen is erg belastend voor het lichaam, zeker als het vaak wordt gedaan. Bij het tillen van zware voorwerpen worden de spieren aan de achterkant van het lichaam belast en op den duur kan dit leiden tot beschadiging van de rugspieren, de bindweefselbanden of de tussenwervelschijven. Hoe zwaarder men tilt, hoe groter de kans op lichamelijke klachten. Maar ook het tillen van lichte voorwerpen kan tot schade leiden, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of door te vaak achter elkaar te tillen.
De Arbowet kent geen specifieke eisen over hoeveel een werknemer mag tillen. De last mag echter geen gevaar opleveren voor de veiligheid en of de gezondheid van de werknemer (Arbobesluit 5.2). Tillen en dragen moet in de risico-inventarisatie en -evaluatie opgenomen zijn en afhankelijk van het risico bestreden worden via een Plan van Aanpak. In een toelichting op het Arbobesluit wordt verwezen naar de NIOSH-methode om te berekenen wat het maximale tilgewicht is onder bepaalde omstandigheden. De maximale grens onder ideale omstandigheden ligt hier op 23 kilogram. Maar het gewicht is niet de enige factor die een taak belastend maakt. Ook de frequentie, de afstand van verplaatsing, de hoogte tot de vloer en de draaiing van het lichaam zijn van invloed. 

 

Meer informatie en toepassing van de NIOSH methode kunt u hieronder vinden.