Actueel

Per 1 januari 2021 zijn de RIE gegevens die bij Mensely staan opgeslagen niet meer bereikbaar. Het...
10/12/2020 - lees meer >

Per 1 januari 2021 zijn de RIE gegevens die bij Mensely staan opgeslagen niet meer bereikbaar. Het...
10/12/2020 - lees meer >

In de zoetwarenbranche is afgesproken dat de werkgever de RI&E na maximaal drie jaar actualiseert. Ook stelt hij ieder...

Bekijk het antwoord

Het uitvoeren en toetsen van de RI&E hangt af van de grootte van het bedrijf en het soort RI&E-instrument dat...

Bekijk het antwoord

Wat zegt de wetgeving over geluid?

Naast de algemeen geldende rechten en plichten voor werkgever en werknemer (zie voor meer informatie: veilig en gezond werken) is de wetgeving met betrekking tot lawaai best complex. De belangrijkste verplichtingen zijn:

  • Bij een geluidsniveau van méér dan 80dB(A) per dag moeten werknemers kunnen beschikken over (individuele aangemeten) gehoorbeschermers.
  • Bij lawaai boven de 85dB(A) moeten werknemers verplicht gehoorbeschermers dragen. De plaatsen waar het geluidsniveau boven de 85dB(A) komt moeten duidelijk herkenbaar gemaakt worden.
  • De dagelijkse blootstelling mag nooit hoger zijn dan 87dB(A), inclusief de dempende werking van een individuele gehoorbeschermer.
  • Werknemers die blootgesteld worden aan lawaai krijgen de mogelijkheid om een audiometrisch onderzoek (gehoortest) te ondergaan door een deskundige.
  • De ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging mogen een oordeel geven over de genomen maatregelen ter bestrijding van het lawaai.

AttachmentSize
Schadelijk geluid Informatie voor werknemers en werkgevers.pdf147.45 KB