Actueel

Per 1 april 2022 is de RVU-regeling (ook wel “zwaar werk regeling”) in werking getreden...
08/04/2022 - lees meer >

Het systeem voor de RI&E, het AMS, is in een nieuw jasje gestoken. Deze modernisering die in de...
16/12/2021 - lees meer >

In de zoetwarenbranche is afgesproken dat de werkgever de RI&E na maximaal drie jaar actualiseert. Ook stelt hij ieder...

Bekijk het antwoord

Het uitvoeren en toetsen van de RI&E hangt af van de grootte van het bedrijf en het soort RI&E-instrument dat...

Bekijk het antwoord

Wat zegt de wetgeving over gevaarlijke stoffen?

Naast de algemeen geldende rechten en plichten voor werkgever en werknemer (zie voor meer informatie: arbowettelijke eisen) is de wetgeving met betrekking tot gevaarlijke stoffen best complex. De gehele specifieke wetgeving is te vinden op de website van de overheid. 

De belangrijkste verplichtingen zijn:

  • Afhankelijk van de gevaarlijke stof moet vanaf 1 tot 250 kg bij opslag voldaan worden aan PGS 15 (brandvertragend, voorzien van lekbakken, afzuiging/ventilatie, afsluitbaar, gemarkeerd met pictogrammen, faciliteiten voor calamiteiten aanwezig (brandblusser, oogspoelfles of evt nooddouche aanwezig)). Meer informatie over de PGS 15 vindt u hier.
  • REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperking van Chemische stoffen) verplicht bedrijven informatie over eigenschappen en risico’s van chemische stoffen te verzamelen, te beoordelen en te verspreiden onder afnemers om veilig met de stoffen te kunnen omgaan. Gebruikers moeten aangeven op welke manier ze een stof gebruiken. Meer informatie over REACH kunt u hier vinden.