Actueel

Per 1 januari 2021 zijn de RIE gegevens die bij Mensely staan opgeslagen niet meer bereikbaar. Het...
10/12/2020 - lees meer >

Per 1 januari 2021 zijn de RIE gegevens die bij Mensely staan opgeslagen niet meer bereikbaar. Het...
10/12/2020 - lees meer >

In de zoetwarenbranche is afgesproken dat de werkgever de RI&E na maximaal drie jaar actualiseert. Ook stelt hij ieder...

Bekijk het antwoord

Het uitvoeren en toetsen van de RI&E hangt af van de grootte van het bedrijf en het soort RI&E-instrument dat...

Bekijk het antwoord

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die een mogelijk gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Kenmerkend voor de risico's van gevaarlijke stoffen op het werk is dat de gevolgen vaak wel ernstig, maar niet altijd direct zichtbaar of merkbaar zijn. Het risico op gezondheidsproblemen door stoffen, hangt onder meer af van de eigenschappen van de stof, de concentraties waaraan medewerkers worden blootgesteld en de duur van die blootstelling. Bij bepaalde stoffen, zoals meelstof, zijn de risico’s ook afhankelijk van de individuele gevoeligheid van de werknemer.
In de zoetwarenindustrie vormt blootstelling aan stofvormige producten een risico. Voorbeelden hiervan zijn meelstof, cacaopoeder en stof van bepaalde additieven, zoals amylase. Stofvormige grondstoffen (zoals meel, suiker en stof) die vrijkomen bij het productieproces kunnen onder bepaalde omstandigheden zelfs leiden tot stofexplosiegevaar. Daarnaast is het mogelijk dat de medewerkers werken met andere gevaarlijke stoffen, zoals schoonmaakmiddelen en ontsmettingsmiddelen, beschermingsgassen zoals koolstofdioxide en stikstof en geur- en smaakstoffen op alcoholbasis.

 

In de Stoffenmanager en het Handboek Stofbeheersing staat meer informatie over blootstelling en opslag. Over stofexplosies staat uitgebreide informatie in de ATEX-richtlijn.