Gezondheid en welzijn versterken

Werkgevers en werknemers in de zoetwarenindustrie vinden het steeds belangrijker dat medewerkers gezond en fit zijn. Hierbij speelt niet alleen de gezondheid op het werk, maar ook thuis een belangrijke rol.

Sociale partners hechten steeds meer belang aan een goede balans tussen werk en privé. Medewerkers moeten de kans krijgen om hun werk met hun privéleven te combineren zonder overbelast te raken. Zo genieten ze meer van hun werk en blijven ze gezonder.
 
Investeren in gezondheid
Ook stimuleren de sociale partners bedrijven steeds meer om te investeren in gezondheid. Gezonde medewerkers verzuimen minder vaak, doen hun werk beter en zijn productiever. Ook zijn deze medewerkers langer en beter inzetbaar. Daarom draait arbobeleid in bedrijven steeds meer om gezondheid en het voorkomen van verzuim. Dit wordt wel gezondheidsmanagement genoemd. Bedrijven kunnen gezondheidsmanagement op diverse manieren vormgeven.
 
Integraal gezondheidsmanagement
Als een bedrijf gezondheidsmanagement integraal en systematisch aanpakt, is er bij alle bedrijfsactiviteiten aandacht voor de gezondheid van werknemers. 
 
BRAVO
Steeds meer (grote) bedrijven willen een gezonde leefstijl stimuleren via de ‘BRAVO-aanpak’. BRAVO staat voor genoeg Bewegen, niet Roken, matig met Alcohol, gezonde Voeding en voldoende Ontspanning. Deze praktische aanpak kan ook inspirerend zijn voor kleinere bedrijven. Meer informatie staat op de site van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.
 
Bedrijfsfitness
Voor een goede gezondheid is genoeg bewegen belangrijk. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moet een volwassene minstens 30 minuten per dag middelzwaar lichamelijk actief zijn – het liefst iedere dag. Middelzware lichamelijk activiteit is bijvoorbeeld stevig wandelen of fietsen. Veel Nederlanders voldoen niet aan deze richtlijn en dat is een risico voor hun gezondheid. Om ze te stimuleren kunnen werkgevers hun werknemers fiscaal voordelig bedrijfsfitness aanbieden. Het wordt aanbevolgen om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen.